Şirket değerlemesi çok geniş bir çalışma sonucu, şirket hakkında tüm bilgilerin analizi yapılarak bulunur. Şirket büyüklüğü ve sektöre göre kullanılan farklı değerleme yöntemleri vardır. Genellikle bu değerleme metotlarının birkaç tanesi kullanılarak hesaplanan değerler birbiriyle karşılaştırılır. En sık kullanılan değerleme yöntemleri şunlardır:
- İndirgenmiş nakit akım (Discounted free cash flow): Şirketin gelecek 5-10 yılda oluşturacağı kar-zarar ve nakit akımlar tahmin edilir. Bu nakit akımlardaki operasyonel nakit akımlar yıllık olarak belli bir iskonto oranıyla bugüne indirgenir. Bu oran, işletmenin risk durumuna göre yüksek, düşük ya da piyasa faiz oranı olabilir. Burdaki mantık şudur: bu şirket önümüzdeki 10 yılda, yılda ne kadar nakit üretecek ve üretilen nakitin bugünkü değeri nedir. 10 yıl boyunca tahmin edilen tüm nakitlerin bugünkü değerini toplanır ve buna şu anki net nakit (Mevcut para-Mevcut Banka kredisi borcu) eklenir, şirketin nihai değeri bulunur.
- Çarpanlar: Bu değerleme yönteminde sektör ve piyasadaki halka açık şirketlerin EBITDA, Sales ve Net profit (Price Earnings Ratio) çarpanları kullanılır. En sık kullanılan çarpan EBITDA çarpanıdır. Bazı durumlarda Gelir çarpanı (Revenue multiple) da kullanılır. Şirketin son 1 yıldaki EBITDA’sı yani faaliyet (operasyonel) karının, piyasadaki o sektörde kullanılan EBITDA multiple (çarpan) ile çarpılması sonucu bulunur. EBITDA çarpanı, startuplardan, büyük ve halka açık şirketlere kadar birçok kategori için kullanılır. Gelir çarpanı ise, daha çok faaliyet karı olmayan, zarar eden, hızlı büyüyen startuplar için kullanılan bir yöntemdir.
- Net aktif değer: Şirketin sahip olduğu varlıkların, mevcut piyasa koşullarında satışa çıkarılması durumundaki net değeridir. Net aktif değer, şirketin stokları, ticari alacakları ve maddi ve maddi olmayan duran varlıklarının gerçek değerinden, şirketin ödemesi gereken borçların mevcut değeri çıkarılarak bulunur. Değerleme yöntemi ne olursa olsun, şirketin net aktif değeri her zaman iyi analiz edilmesi gereken bir kalemdir. Değerleme yöntemi başka bile olsa, net aktif değer bize bir kıstas sağlar.
- Yeniden yapma maliyeti (Cost to re-build the business): Kurulu bir işin yeniden yapılması için yapılacak harcamaların tümünün toplamıdır. Örneğin şirketin bir yazılım ürünü varsa, bu ürün kaç yılda yazıldı, kaç developer çalıştı ve tüm bunların toplam maliyeti neydi sorusunun yanıtıdır.
- Emsal değer yöntemi: Piyasada benzer alım-satımlar varsa, bunların gerçekleşen fiyatına göre yapılan değerlemedir. Pratikte bu değerlemenin uygulanması, piyasada benzer sektör ve benzer şirket alım-satımlarının yakın zamanda oluşup oluşmadığına bağlıdır.
Tüm bu metotların yanı sıra, şirketi satın almayı düşünen kişi için önemli olan başarı kriterlerini değerlendiren bir scorecard da kullanılmaktadır. Kurucu tecrübesi, yönetim ekibinin yetkinliği, pazarlama ve satış uzmanlığı, ürün ve teknoloji, rekabet gibi kriterler şirketin bugünü ve geleceğinde kilit noktalardır ve şirket değerlemesi yapılırken kesinlikle göz önüne alınır.