Projemiz bitmek üzere, focus grup oluşturmalı mıyız?
Test sonrası ya da test zamanı geldiyse artık deneyim zamanındayızdır. Bundan dolayı focus grup ya da gruplar oluşturup gemimizi güvenli limana çekmemiz gerekiyor.
Focus grup neden gerekli?
- Farklı demografide farklı fikirlere sahip insanların projemize bakış açısını öğrenmek
- Projemiz hakkında daha fazla geri dönüş alarak projeyi yayın öncesi kullanıcı dostu haline getirmek
- Uygulamamızda çalışmayan, hata oluşan ve farklı kullanım tarzları sonunda oluşacak problemleri yakalayıp yayın öncesi düzeltme fırsatını elde etmek
Bunların hepsi uygulamamızın hatasız şekilde yayına girmesini sağlayacak, göz ardı edilmemesi gereken temel taşlar diyebiliriz. Ayrıca ortaya çıkan işin kalitesini ölçmemizi de sağlayacaktır. Böylece elimizdeki çıktıyı daha iyi değerlendirme fırsatı elde etmiş olacağız.
Unutmayalım yukarıdaki temel “neden”ler dışında eklemeler yapılabilir. Bir butonun yerini değiştirme ihtiyacı ya da ilgili metinlerin farklılaşması projemizi daha kullanışlı hale getirebilir.
Kimlerden oluşur ya da oluşturmalıyız?
Hayal gücümüzün sınırı olmadığı gibi geliştirdiğimiz uygulamada da deneyim sağlayacak farklı gruplara ait insanlar bulunabilir. Önemli olan değerli geri dönüşleri doğru bir şekilde kullanabilmektir.
İlk aşama olarak uygulamamızı yaratırken doğal olarak belli sorunu çözdüğü gibi bir kitleye de sesleniyor olması gerekir, kendi içinde 2 gruba ayırmalıyız.
- focus grup:
- Hedef kitlemize ait insanlar topluluğu olmalı.
- Min 10 kişi ile oluşturmalıyız. (Örnek senaryomuzda 10 kişilik bir grup üzerinden ilerleyeceğiz.)
- 10 kişiden 5’i doğrudan aynı demografiye sahip olduğu gibi aynı düşüncelere ve ilgili alanlarına sahip insanlar olmalıdır.
- Diğer 5 kişi ise aynı demografiye sahip olup farklı ilgi alanlarına ve yeteneklere sahip insanlardan oluşmalıdır.
2. focus grup:
- Bu gurubumuzda ise farklı demografilere ait bir topluluk oluşturmalıyız.
- Min 10 kişi olmaları faydalıdır.
Kritik nokta: 1. gruptan projenizin verimine ait güncel rapor oluştururken, 2. gruptan ise geleceğe dair güçlü rapor ve doküman oluşturacağız. Böylece misyonumuza daha hızlı ulaşacağız. Proje gelişirken kurumsallığımızda da hız kazanacağız.
Deneyen insan sayısı artırılabilir.
Gruplardan gelen dönüşleri ise nasıl bir yöntem ile icraata dökebilirsinize gelirsek, belli başlı yöntemler olsa bile pek çok yöneticinin bu konuda farklı yöntemleri olabiliyor.
Çıkan sonuçları aksiyon planımızı bozmadan ve version 1’i en temiz şekilde çıkmasını sağlayıp tamamlamamız gerekir. Daha sonra arka planda geliştirmelere devam etmeliyiz.
Ve tabi yeni bir konu doğuyor “geri dönüşlerin işlenip doğru bir şekilde kullanılması”
Bu eğlenceli konuda görüşmek üzere. 😊
Aşağıdaki yazılarım da ilginizi çekebilir: